Sluiten

Build Your Home: 16.000+ aannemers & vakmannen in België

Op Build Your Home vind je meer dan 16.000 betrouwbare vakmannen en aannemers voor jouw project. Alle vakmannen zijn lid van Embuild en hebben bovendien geen sociale of fiscale schulden. Zoek een vakman bij jou in de buurt of per specialisatie. Ontdek ook vakmannen die het Safety my priority label dragen. Zij engageren zich voor een veilige werkomgeving in de bouwsector.

Wij zorgen ervoor dat jij op een eenvoudige manier in contact komt met de juiste vakmannen voor jouw project.

10 gouden tips

 • Tref de nodige voorbereidingen voor je project
 • Controleer jouw aannemer
 • Vraag een offerte
 • Kies voor de juiste prijs-kwaliteit
 • Vermijd onredelijke voorschotten
 • Vermijd cash
 • Vraag een factuur
 • Informeer je over de Wet-Breyne
 • Schenk voldoende aandacht aan de inhoud van de offerte
 • Zoek bij conflict naar een oplossing
 • Tref de nodige voorbereidingen voor je project

  Tip 1: Tref de nodige voorbereidingen voor je project

  Vooraleer u een contract afsluit met een aannemer is het belangrijk dat u zich grondig informeert, uw project zo goed mogelijk omschrijft zodat het overeenstemt met uw wensen en u laat begeleiden bij de realisatie ervan. Als voor uw project een omgevingsvergunning vereist is, dan zal de architect u zeker helpen. Ook in de andere gevallen kan de architect u bijstaan bij welke voorzieningen dienen te worden getroffen, over welk budget u dient te beschikken en of u hiervoor o.m. een beroep moet of kan doen op een lening en/of premies, etc.

 • Controleer jouw aannemer

  Tip 2: Controleer jouw aannemer

  U kan een aantal dingen zelf controleren. Ga na of uw aannemer geen sociale of fiscale schulden heeft. Dat kan via de portaalwebsite www.checkinhoudingsplicht.be. Bij de aannemers op Build Your Home gebeurt deze controle automatisch. Controleer ook of hij de juiste vakkennis heeft. Dat doet u via de Kruispuntbank voor Ondernemingen. Zoek op hoelang het bedrijf al bestaat en welke opdrachten het heeft uitgevoerd.

 • Vraag een offerte

  Tip 3: Vraag een offerte

  Een goede vakman zal je altijd een gedetailleerde en technisch onderbouwde offerte bezorgen. Door enkele offertes te vergelijken, kan je een weloverwogen keuze maken. Bestudeer dus grondig de offerte en beslis zeker niet te overhaast.

 • Kies voor de juiste prijs-kwaliteit

  Tip 4: Kies voor de juiste prijs-kwaliteit

  Het is aangewezen om meer dan één offerte te vragen. In principe is de aannemer niet verplicht om een offerte op te maken, maar elke partij heeft er belang bij omdat goede afspraken maken goede vrienden maken.

 • Vermijd onredelijke voorschotten

  Tip 5: Vermijd onredelijke voorschotten

  Voorschotten zijn zeer gebruikelijk bij bouwprojecten en mogen ook gevraagd worden door de aannemer. Vaak moet een aannemer immers ook op voorhand materiaal aankopen, dus het voorschot dient doorgaans om de prefinancieringskost te dekken. Een voorschot van 20 à 30% is dus zeker normaal (met uitzondering van de Wet-Breyne (“de woningbouwwet »), waar om een maximumvoorschot van 5% mag verzocht worden.

 • Vermijd cash

  Tip 6: Vermijd cash

  Tracht zoveel mogelijk betaling in cash te vermijden, maar doe je het toch, eis dan een bewijs van betaling. Let op voor cashbetaling van grote bedragen.

 • Vraag een factuur

  Tip 7: Vraag een factuur

  Als je werken laat uitvoeren en geen factuur vraagt, wordt dit beschouwd als zwartwerk. Voor sommige premies of belastingverminderingen is een factuur trouwens noodzakelijk. Bovendien geeft een factuur een goed overzicht van de verrichte werken., hetgeen nuttig kan zijn bij zoeken naar een oplmossing bij eventuele conflicten.

 • Informeer je over de Wet-Breyne

  Tip 8: Informeer je over de Wet-Breyne

  Controleer bij een nieuwbouwproject of een grondige renovatie of je onder de Wet-Breyne valt. Deze wet biedt bijzondere bescherming aan bouwheer op verschillende aspecten, zoals de uitvoeringstermijn, de totaalprijs, de garanties, de betalingsmodaliteiten....

 • Schenk voldoende aandacht aan de inhoud van de offerte

  Tip 9: Schenk voldoende aandacht aan de inhoud van de offerte

  Een gedetailleerde en technisch onderbouwde offerte kan u al heel wat kopzorgen besparen, omdat zo duidelijk is wat u van de aannemer mag verwachten. Lees ook aandachtig de algemene voorwaarden die bij de offerte worden toegevoegd. Aarzel niet om uitleg te vragen aan de aannemer.

 • Zoek bij conflict naar een oplossing

  Tip 10: Zoek bij conflict naar een oplossing

  Een rechtszaak wilt iedereen liever vermijden. Communiceer en overleg daarom in geval van conflict zodat een minnelijke oplossing kan worden gevonden waarin beide partijen zich kunnen terugvinden. Een aannemer kan immers een eventuele fout zelf nog rechtzetten, wat in de praktijk ook vaak gebeurt.

BYH Homepage videos

Wet Breyne

Voorbereidingen

Offerte vragen

Aannemer betrouwbaar

Conflict aannemer

Cash betalen

Welke verzekering

Voorschot vragen

Welke btw-tarieven worden toegepast voor particuliere woningbouw?

Moet ik als (ver)bouwer altijd een factuur vragen?

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. We hebben ze mooi voor je opgelijst. Als je er nog andere zou vinden, geef ze dan zeker door aan ons.

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Vraag en antwoord

 • Wat is het verschil tussen een fiscaal voordeel en een premie?

  Een fiscaal voordeel kan een aftrekbare kost zijn (hypotheekrente), een belastingvermindering (dakisolatie) of een belastingkrediet. Het wordt toegekend door de belastingadministratie na een uitgave. Een premie is, op het gebied van de bouw, een som geld die wordt toegekend om investeringen te bevorderen. Zij stemt overeen met een percentage van het bedrag van de werken. Bijvoorbeeld om ramen te vervangen.

 • Heb ik voor mijn werken echt een architect nodig?

  Neen. De basisregel is dat je een architect moet inschakelen als de werken vergunningsplichtig zijn. Sommige werken mogen dus worden uitgevoerd zonder bijstand van een architect, afhankelijk van het gewest waarin het te bouwen of te verbouwen goed gelegen is.

Vacatures

Wil je aan de slag als vakman?
Je kan zoeken in onze database van vacatures en onmiddellijk solliciteren via deze site. Kom regelmatig een kijkje nemen voor nieuwe vacatures!

Start hier je zoektocht

Blijf op de hoogte

Met een heuse redactie en de grootste beroepsfederatie om op terug te vallen, hebben wij altijd iets dat jou kan helpen of waarmee we je van dienst kunnen zijn. Sta ons toe jou op de hoogte te houden en vul je e-mailadres in.

Met Build Your Home kan je makkelijk en snel een vakman of aannemer in je buurt vinden. Zoek een vakman uit meer dan 16.000 aannemers die lid zijn van Embuild en die géén sociale en fiscale schulden hebben.

Je kan zoeken naar vakmannen via de zoekfunctie of meteen een aannemer in de buurt kiezen. Of je nu op zoek bent naar dakwerkers, grondwerken, aannemers ruwbouw, zwembadbouwers of andere vakmannen, je vindt ze met Build Your Home.

 

Niet zeker welke vakman je nodig hebt?

Laat ons helpen! Plaats een opdracht en wij verbinden je met de geschikte vakman. Binnen een aantal dagen ontvang je vrijblijvende offertes van erkende vakmannen in jouw buurt.

Opdracht plaatsen