Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Rol van een aannemer

Bij het bouwen of verbouwen van een woning kiezen de meeste mensen voor een aannemer. Maar wat doet zo’n aannemer precies? Wat is zijn functie tijdens het hele bouwproces? En hoe ziet zijn werkdag eruit?

Esra Van Bourgonie en Jan Michiels vonden voor hun nieuwbouwproject in Westerlo de antwoorden bij ZeroHuis.  

Zo weinig mogelijk zelf doen bij de bouw van hun droomhuis, dat was de insteek waarmee Esra en Jan aan hun bouwavontuur wilden beginnen. Die eis betekende één ding: het koppel zou een aannemer nodig hebben.
 

Esra licht die keuze toe: “We waren op zoek naar vakmannen die voor ons het hele bouwproces zouden coördineren en uitvoeren. Dat het de taak is van een aannemer wisten we wel, maar welke verschillende soorten aannemingen er bestaan? Dat kwamen we tijdens onze zoektocht pas te weten.

Alle keuzes maken, maar zelf niets uitvoeren? Met dank aan onze aannemer. Zalig!

Wat doet een aannemer?

Een aannemer neemt bouwkundige opdrachten aan om deze te coördineren en te realiseren. Naast een organiserende en uitvoerende rol heeft een aannemer ook een adviserende rol: als echte vakman duidt hij de bouwheer op risico’s en mogelijkheden.

Wanneer je bij een (ver)bouwproject beslist de werken te laten uitvoeren, bestaan er drie formules om uit te kiezen:

Algemeen aannemingsbedrijf

De algemene aannemer neemt de volledige uitvoering van je project voor zijn rekening. Op basis van een afgesproken prijs en een vastgelegde opleverdatum ontvang je uiteindelijk een voltooide woning. 
Tijdens het hele proces sta je als bouwheer enkel met de algemene aannemer in contact, die op zijn beurt alle bouwpartners en eventuele onderaannemers aanstuurt. Een algemene aannemer moet de woningbouwwet naleven.

(Ver)bouwen met verschillende aannemers

Je zoekt zelf vakmannen om de verschillende werken voor je (ver)bouwproject uit te voeren: van de ruwbouw tot het sanitair en de schilderwerken.

Met elke aannemer wordt een apart contract afgesloten en de coördinatie van de werken ligt bij jezelf of bij je architect.

Coördinatieovereenkomst

Je neemt een bouwcoördinator onder de arm die het beheer van het bouwproject voor zich neemt.

In tegenstelling tot een algemene aannemer heeft een bouwcoördinator een minder operationele rol.

Bij ZeroHuis vonden Esra en Jan precies wat ze zochten: "ZeroHuis biedt een all-in formule waarbij de focus op energiezuinig bouwen ligt. All-in betekent hier geen sleutel-op-de-deurwoning, maar een formule waarbij wij ons eigen project door hen laten coördineren.” 

Jeroen van ZeroHuis legt uit hoe zijn bedrijf werkt: “Wij zijn een algemeen aannemingsbedrijf dat projecten vanaf de eerste schetsen tot en met het laatste stopcontact afwerkt.Zelf staan we in voor het adviseren van de klant, de coördinatie en de planning; de uitvoering gebeurt door onderaannemers waar we nauw mee samenwerken.

Een wit blad, daar starten we mee. Klanten kunnen hun woonproject helemaal zelf invullen. Wij doen de rest.

Esra en Jan zijn erg tevreden met hun keuze voor een algemene aannemer:
 

 “We hadden geen zin om zelf verschillende aannemers te zoeken en te coördineren. Nu hebben we één aanspreekpunt waar we terecht kunnen met vragen en wensen."

"Het is fijn om te weten dat onze aannemer de nodige vakkundige kennis heeft, de hele organisatie op zich neemt én betrokken is bij de werken. ZeroHuis bezoekt de werf zeer regelmatig en staat in constante verbinding met de vakmannen.

Voor Jan en Esra is de missie geslaagd, maar weet jij niet hoe je eraan begint om de juiste aannemer en de meest geschikte formule te vinden?

Bekijk de tips van Marc .

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips