Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Een nieuw project in het vooruitzicht? Vermijd een financiële bouwkater

Een nieuw project in het vooruitzicht? Vermijd een financiële bouwkater

Bij een bouw of renovatie is het vaak een listige zaak een precies cijfer te plakken op de totale kosten die je aan de eindmeet mag verwachten. Je houdt best volgend advies in het achterhoofd: informeer, hak tijdig knopen door én wees realistisch. Hieronder geven we nog wat tips mee voor wie niet voor onaangename verrassingen wil komen te staan.

1. Leg je oor te luister bij familie, vrienden en kennissen

De beste getuigenissen komen van ervaringsdeskundigen. Bij voorkeur van diegenen uit je directe omgeving. Iedereen kent wel iemand die (onlangs) heeft gebouwd, verbouwd of gekocht. Met deze ervaring kunnen zij al een goed beeld vormen van het nodige budget. Ze kunnen je ook waarschuwen waar je eventuele meerkosten kan verwachten en meteen namen doorspelen van geschikte aannemers en andere bouwexperten. Of misschien weten zij ook welke bouwpartners je beter links laat liggen? Neem zeker ook een kijkje in onze database met meer dan 14.500 gecontroleerde aannemers.

2. Denk op tijd aan premies, btw, subsidies

Er zijn heel wat premies of kortingen waar je als verbouwer beroep op kan doen. Is je woning ouder dan tien jaar? Dan betaal je bijvoorbeeld slechts 6 % btw in plaats van 21 % op verbouwingswerken. Ongetwijfeld een welgekomen extraatje voor je budget. Dus informeer je hier zeker goed op voorhand over.

 

3. Vraag advies aan je architect

Heel wat architecten kunnen je advies geven nog voordat je een bouwgrond of een bestaande woning koopt. Zo heb je een veel beter zicht op het potentieel van je project zonder dat je riskeert jezelf financieel in de voet te schieten. Bijvoorbeeld: je ziet een oude woning op een mooi bouwperceel. Is het dan beter intensief te verbouwen of om alles tegen de grond te gooien en een nieuwe te bouwen?

4. Voorzie een plan A ... én B!

Hoe sneller je beslissingen neemt, hoe sneller je offertes kan opvragen bij de juiste personen. Je kan meteen ook gerichter je definitieve budget opstellen. Denk ook steeds na over een plan B, voor het geval je eerste keuze financieel niet haalbaar blijkt te zijn.

5. Leg niet meteen alle kaarten op tafel

Meerkosten zijn nu eenmaal onvermijdelijk tijdens een bouw of renovatie. Je kan ze wel beperken dankzij bovenstaande tips. We raden hoe dan ook aan een financiële buffer in te calculeren om onvoorziene omstandigheden op te vangen. Prent jezelf ook een maximumbudget in waar je zeker niet over wil gaan. Gooi daarom nooit al je troeven op tafel. Zo hou je altijd een slag om de arm.

Benieuwd waar je als (ver)bouwer nog allemaal recht op hebt? Of wil je een offerte opvragen bij erkende, financieel gezonde aannemers? Check dan zeker onze database en de informatieve pagina’s Bouwen van A tot Z  en Premies en Subsidies op onze website!

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips