Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Kiezen voor hout in de bouw

In twintig jaar tijd is houtbouw flink gegroeid en heeft deze bouwmethode alsmaar meer particulieren overtuigd die op zoek waren naar een gezonde, energiezuinige en ecologische woning.

Hout: een duurzaam en efficiënt materiaal

Bij de bouwmaterialen maakt hout deel uit van de categorie natuurlijke en hernieuwbare materialen. Het meeste hout dat als constructiemateriaal gebruikt wordt, is van Europese oorsprong en draagt een label, het is met andere woorden afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Hout is ook een materiaal met lage energiekosten, het weegt niet veel en daardoor kan de energie die verbruikt wordt om het te bewerken, te vervoeren en te plaatsen geoptimaliseerd worden. Wat energieprestatie
betreft, isoleert het, bij gelijke dikte, 6 keer meer dan baksteen en 15 keer meer dan beton. In tegenstelling tot het volksgeloof is hout niet kwetsbaarder bij brand dan andere traditionele materialen. Het brandt traag en behoudt daarbij zijn mechanische capaciteiten.

Hout gebruiken bij een traditioneel dak

Het meeste timmerhout wordt gebruikt om dakconstructies te bouwen. Als je kiest voor een traditioneel gebinte, dan krijg je de mogelijkheid om de zolder in te richten, op voorwaarde dat die voldoende hoogte heeft. Ook al kan dit maar een detail lijken, de bewoonbare oppervlakte die je kunt winnen door de zolder in te richten, zou je ervan moeten overtuigen dat een traditioneel gebinte laten plaatsen echt belangrijk kan zijn. Aangezien het hout niet in contact komt met de grond en niet aan het slechte weer onderhevig is, is het veel duurzamer. Vereenvoudigd kan gesteld worden dat hout bijna eeuwig meegaat voor zover het werd gedroogd en tegen vocht werd beschermd.

De vele mogelijkheden van houten bouwsystemen en de troeven ervan

Heel eigentijds of traditioneel, je zult er jouw gading vinden want het houten huis heeft een mooi gamma stijlen dankzij zijn verschillende bouwwijzen: gestapeld massief hout, systemen met kolommen en liggers en houtskeletbouw. Het materiaal kan snel geplaatst worden en daardoor past het ook perfect bij verhogings- of uitbreidingsprojecten. Bij houtbouw wordt er meestal in de werkplaats geprefabriceerd waardoor er nauwkeuriger geplaatst kan worden en tezelfdertijd is er minder invloed van de weersomstandigheden.

Zoek je een in hout gespecialiseerd bedrijf voor jouw project?

De leden van het Platform Houtbouw van de Confederatie Bouw staan tot jouw beschikking!

Leden van de Confederatie Bouw die aan houtbouw doen zijn verenigd in het Platform Houtbouw en zijn er om je te begeleiden en jouw houten bouw- of renovatieprojecten uit te voeren. Het gaat om meer dan 1.800 bedrijven, algemene bouwbedrijven, schrijnwerkers en dakdekkers, die direct kunnen gecontacteerd worden via Build Your Home (Rubriek Duurzaam bouwen en subrubrieken Massief hout, Houtskelet en Dak). 

Zoek je een algemeen aannemersbedrijf gespecialiseerd in houtbouw?

De leden van de Groepering van Aannemers van Houtskeletbouw voeren jouw project uit van A tot Z. 

Deze groepering van de Federatie van Algemene Bouwaannemers, gespecialiseerd in houtbouw, verenigt meer dan 50 ondernemingen die direct gecontacteerd kunnen worden via de site “Huis houtskeletbouw” (rubriek Een ondernemer zoeken).

www.huis-houtskelet-bouw.be

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips