Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

De ideale locatie kiezen voor je huis

De ideale locatie kiezen voor je huis

Voor wie een huis koopt of wil bouwen zijn drie dingen van essentieel belang: ligging, ligging en ligging. Het klinkt als een cliché dat je vaak hoort, maar het klopt wel als een bus. De ligging is vooral persoonlijk. Op fietsafstand van het centrum van een stad of om makkelijk naar je werk te gaan. Of misschien in de nabijheid van een bos? Op een paar kilometer van een snelweg om je snel te verplaatsen? Aan zee of in de Kempen? De criteria van de juiste ligging worden volledig bepaald door het gezin. In eerste instantie door het koppel of als single, in een latere fase door de kinderen. Want ook de nabijheid van scholen, recreatie en ontspanning is cruciaal in de beslissing om naar een andere locatie te trekken.

Locatie op maat

Een geschikte locatie kiezen voor je nieuwe (t)huis. Het grootste breekpunt is meestal de keuze tussen het platteland of de stad. Of een tussenoptie, de groene stadsrand waar je met de (elektrische) fiets of het openbaar vervoer snel in de stad bent. Steden bieden meer comfort naar scholen, accommodatie, cultuur en winkelen terwijl de natuur dan juist weer weet te onthaasten en stress van de dagelijkse hectiek wegneemt. Kies je voor een rustige, groene buurt? Of hou je liever van de omgevingsgeluiden van een bruisende stad?

Mobiliteit

Bereikbaarheid is ook essentieel om de locatie van een nieuwe woning te kiezen. Als je prachtige nieuwe villa of je nieuwbouwappartement echt alle comfort heeft, maar je doet er meer dan twee uur over om naar je werk te gaan, dan zal dat ook snel voor frustraties zorgen. Time is money, een citaat dat echt telt. Een vlotte bereikbaarheid voor je dagelijkse verplaatsingen is essentieel. Denk daarbij vooral aan werk-school-winkels-ontspanning. Wanneer je afhankelijk bent van het openbaar vervoer, check je best op voorhand of er een vlotte bus-treinverbinding is waardoor je later niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Met het oog op later

Vandaag is morgen niet. Wie in zijn middelbare leeftijd kiest voor een nieuwe woning, denkt best al na hoe het er later aan toe zal gaan. Zeker als het de bedoeling is om er lang te blijven wonen. Dan kijk je best of je comfort hebt dat gemaakt is op ouder worden. Check ook op voorhand of ze in de buurt geen plannen hebben om pakweg grote appartementen, een supermarkt of een discotheek te bouwen. Als er braakliggende grond in de buurt is, kan je altijd navragen waarvoor dit ooit kan en mag voor dienen. 

Reputatie van de buurt

Is de buurt waarin ik wil wonen wel op mijn maat geschreven? Meestal weet je dit pas als je echt gekozen hebt voor een nieuwbouwproject en je er bent gevestigd, maar het is handig om de sfeer van je woning al eens op te zoeken. Is er een straatfeest, rommelmarkt of braderij? Ga eens op verkenning en maak praatjes met de mensen in de buurt. Je hoort snel hoe ze de reputatie van je toekomstige buurt inschatten en waar je wel of niet moet zijn. Hou je niet van nachtlawaai? Ga dan niet in de buurt van uitgaanscentra wonen en ook dicht bij een spoorweg of luchthaven is geen ideale keuze.

Faciliteiten

Het is altijd handig als je in de buurt woont waar scholen, supermarkten, apothekers en ontspanningsmogelijkheden zijn. Zeker als de kinderen sporten is het handig als je geen half uur moet rijden om zoon of dochter naar hun hobby’s te voeren. Ook wat de studies betreft, is een locatie handig. Woon je dicht bij een grote stad? Dan moet je misschien geen studentenkot betalen. Of misschien is de rust op het platteland belangrijker?

Prijs

En als laatste, maar zeker niet onbelangrijk: de prijs. Wie een locatie wil met veel faciliteiten in de buurt en dicht bij een grote stad, zal stevig in de portefeuille moeten tasten. Wie een nieuwe woning koopt of bouwt zal het duurst zijn in Sint-Martens-Latem. Daarna volgen Knokke-Heist en Elsene (*) . Voor wie de locatie minder belangrijk is, maar de financiële middelen des te meer is Hastière de goedkoopste gemeente om te kopen, gevolgd door Froidchapelle, Quiévrain, Viroinval en Quaregnon.

(* https://statbel.fgov.be/nl/themas/bouwen-wonen/vastgoedprijzen#news)

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips