Sluiten

Vlaamse isolatiedag op 22 september 2018

Je huis na-isoleren? Op zaterdag 22 september worden in alle Vlaamse provincies werven opengesteld, waar vakmannen uitleggen hoe ze te werk gaan. De Vlaamse Confederatie Bouw is mede-organisator van het evenement. Wist je trouwens dat veel premies gekoppeld worden aan kwaliteitseisen? Reden temeer om een goede professional te zoeken.

Op de Vlaamse isolatiedag maak je van kennis met tal van isolatietechnieken. Tussen 11 en 17 uur vinden op de deelnemende werven (waaronder de twee werven op de foto's) meerdere sessies plaats. Aannemers geven er uitleg over technieken, materialen en wetgeving, maar ook over de premies voor energiebesparende investeringen. De bezoeken gebeuren in groepen van maximaal 20 mensen.

Deelname aan de Vlaamse isolatiedag is volledig gratis. De plaatsen zijn beperkt en inschrijven is verplicht. Meer informatie: www.isolatiedag.be

Oude huizen

Vlaanderen telt ongeveer drie miljoen woningen. Maar 98 procent van de huizen, gebouwd voor 2006, voldoet niet aan de langetermijndoelstelling van de Vlaamse overheid. Tegen 2050 moet elke woning immers een EPC-waarde halen van 100 kWh/m² per jaar. Om een idee te krijgen: vandaag heeft een vrijstaand huis een gemiddeld EPC-cijfer van 398 kWh/m² per jaar. Bij appartementen is dat gemiddeld 295 kWh/m² per jaar.

Werf Geluwe
Werf Genk

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein benadrukt dat alles begint bij energie-efficiëntie: “De goedkoopste energie is de energie die je niet gebruikt. Degelijke isolatie voor elke woning in Vlaanderen is daarom een prioriteit. Het geeft je zomer en winter meer comfort. En in ruil voor de investering krijg je meteen een lagere energiefactuur. Bovendien stijgt de waarde van je huis als het energiezuinig is.”

De vakman is belangrijk

Isolatie is pas doeltreffend als ze wordt aangebracht volgens de regels van de kunst. Heel wat premies worden dan ook gekoppeld aan kwaliteitseisen. Zo moet de aannemer voor binnenmuurisolatie beschikken over een certificaat van bekwaamheid en zal de isolatie-aannemer die je spouwmuren vult, moeten voldoen aan een strenge kwaliteitsnorm.

Twee bezoekers kunnen dit jaar een cheque van 500 euro winnen om hun dak, muren of vloeren te laten isoleren door één van de deelnemende aannemers?