Sluiten

Notaris

De notaris stelt de notariële akten op. Hij is uw adviseur bij de verkoop van een grond of van een gebouw. Hij doet opzoekwerk voordat hij de verkoopakte verlijdt. Hij controleert onder meer volgende zaken: wat is de herkomst van de eigendom of het onroerend goed? Is het op stedenbouwkundig vlak in orde? Bestaat er een eventuele hypotheek?

Hij stort ook de registratierechten door aan de fiscus.

De notaris vraagt de verplichte attesten op die vereist zijn bij de verkoop van een grond of een gebouw: bodemattest, keuringsattesten en certificaten voor technische installaties, EPC-energiecertificaat. In Vlaanderen vraagt uw notaris het verplichte bodemattest aan bij OVAM (Openbare Afvalstoffenmaatschappij), in Wallonië bij DPS Environnement en in Brussel bij Leefmilieu Brussel. 

Wat kost de notaris?

Het ereloon van de notaris is afhankelijk van de aankoopsom. Andere kosten die worden aan- en doorgerekend zijn de aktekosten, registratiekosten enzovoort. 

Hoe en wanneer het ereloon en de kosten betaald moeten worden en welke verantwoordelijkheden en taken de notaris heeft, vindt u op www.notaris.be.