Sluiten

Energiedeskundige – EPB-verslaggever

De EPB-(energieprestatie en binnenklimaat)regelgeving zorgt ervoor dat gebouwen en woningen energiezuinig worden en hun CO2-uitstoot wordt verlaagd. De EPB-regelgeving geldt voor elk nieuw gebouw, maar ook voor bestaande gebouwen die verbouwd of uitgebreid worden (verbouwingen of renovaties die een stedenbouwkundige vergunning vereisen).

De EPB-regels stellen normen inzake isolatie, energieprestatie en binnenklimaat of ventilatie. Deze verplichtingen bestaan zowel in het Vlaams, Brussels als Waals Gewest. De energiedeskundige-verslaggever heeft dan ook wettelijk bepaalde opdrachten en verplichtingen.

De verslaggever stelt de startverklaring op. Na de werken stelt hij het verplicht EPB-verslag op dat hij overmaakt aan de bevoegde administraties van het Vlaams, Brussels of Waals Gewest.

De EPB-verslaggever wordt in opdracht van de bouwheer rechtstreeks of door de architect aangesteld. 

Over de EPB-regelgeving, de rol en de wettelijke opdrachten van de EPB-verslaggever, het EPB-certificaat, ... vindt u meer informatie en nuttige links op de websites van de 3 regio’s. Vlaanderen: www.wonenvlaanderen.be, www.epb-verslaggever.be, Brussel: www.curbain.be, www.ibgebim.be, www.bruxellesenvironnement.be, Wallonië: http://energie. wallonie.be.