Sluiten

Energiepremies

Nederlands

Vlaanderen telde in 2015 2.6 miljoen gebouwen, samen goed voor iets meer dan 3 miljoen woongelegenheden. Uit een peiling uitgevoerd door het Vlaams Energieagentschap blijkt dat 18 procent van deze woningen nog steeds zonder dakisolatie zit, dat 11 procent nog altijd enkel glas heeft en dat de buitenmuren bij 53 procent van de Vlaamse woningen nog steeds niet geïsoleerd zijn.

Nochtans heeft de Vlaamse overheid, naast de premies die door de netbeheerders uitgekeerd worden om energetische renovaties te promoten, ook de spreekwoordelijke stok bovengehaald. Er werden enkele belangrijke deadlines voor de transitie naar een energiezuinig woonpatrimonium vastgelegd. 2020, 2023 en 2050 zijn enkele van de te onthouden data.

Het ontbreken van dakisolatie zal vanaf 2020 leiden tot het ongeschikt verklaren van de woning en ook het ontbreken van dubbelglas geeft vanaf 2023 aanleiding tot dezelfde sanctie. En als we dan nog iets verder in de toekomst kijken: de BENOvatie-doelstelling 2050. Tegen dan moet élke woning in Vlaanderen voldoen aan een E-peil van maximum 60 of een EPC-kernwaarde van rond de 100 kWh/m2/jaar.

De Vlaamse Confederatie Bouw berekende dat het huidige renovatieritme voorlopig niet hoger ligt dan 0,61 procent per jaar. Om tegen 2050 héél het Vlaams woonpatrimonium onder E60 of EPC-kernwaarde van 100 kWh/m2/jaar te krijgen, moet jaarlijks minstens 2,7 procent van het woningpatrimonium grondig gerenoveerd worden.

Als u beslist om energetische verbeteringen door te voeren aan uw woning, krijgt u daar premies voor. Deze zijn in een overzichtelijke affiche gegoten die u hier terugvindt.

Gewest: