Sluiten

Dakisolatie- en dubbelglasnorm

Het ontbreken van dakisolatie kan vanaf 1 januari 2020 leiden tot het ongeschikt verklaren van de woning en ook het ontbreken van dubbelglas geeft vanaf 2023 aanleiding tot dezelfde sanctie.

Tot 1 januari 2020 werden er slechts een beperkt aantal strafpunten toegekend voor het ontbreken van voldoende dakisolatie of dubbelgas. Vanaf 2020 worden echter meteen 15 strafpunten toegekend als de woning niet voldoet aan de vooropgestelde norm. Dat betekent dat de burgemeester de woning ongeschikt kan verklaren. Mogelijke sancties bij een ongeschiktverklaring zijn een jaarlijkse heffing of strafrechtelijke handhaving.

Deze norm heeft niet meteen een impact op de eigenaar-bewoner, maar des te meer op de eigenaar-verhuurder. Het zijn niet enkel de woonentiteiten die onder het dak liggen die ongeschikt verklaard kunnen worden, maar álle woonentiteiten in de hele blok riskeren deze sanctie. Of u nu op het gelijkvloers uw appartement verhuurd of op de bovenste verdieping. Er zal geen onderscheid gemaakt worden.

Klik hier voor meer informatie over de dakisolatienorm.
Nederlands
Gewest: