Sluiten

4. Burenpremie

Vanaf 2017 werd er een nieuwe premie ingevoerd voor collectieve renovatieprojecten, beter bekend als de burenpremie. De premie is bestemd voor projectbegeleiders of benovatiecoaches die collectief een aantal woningen (minstens 10) begeleiden om ze energiezuinig te maken.

De projectbegeleider zorgt dus vooral voor de ondersteuning van de woningeigenaar bij het realiseren van energiebesparende investeringen. Hij neemt daarbij zoveel mogelijk taken uit handen van de eigenaar, bijvoorbeeld energetische doorlichting van de woning, timing, advies over de energierenovatie en plan van aanpak, meetstaat opmaken, het zoeken van aannemers, werfopvolging, administratieve ondersteuning bij premieaanvragen en financiering …

Hoeveel bedraagt de premie?

De premie voor collectieve renovatieprojecten bedraagt maximaal 400 euro per woning of appartement en komt toe aan de projectbegeleider die instaat voor de volledige ontzorging van de eigenaar van een woning of appartement bij het collectieve renovatieproject. In appartementsgebouwen daalt de premie vanaf het zesde appartement naar 100 euro per appartement. De premie wordt beperkt tot maximaal 5000 euro voor het gebouw.

Een collectief project bestaat uit minstens 10 woningen of appartementen uit dezelfde straat, gemeente of aanpalende gemeenten die minstens in energieverbeterende werken.

De projectbegeleider neemt heel wat taken uit handen van wie wil renoveren. Hij bekijkt bovendien het totaalplaatje, bijvoorbeeld niet alleen het dak van de woning, maar ook of de later te plaatsen muurisolatie wel vlot kan aansluiten op de te plaatsen dakisolatie.

Door de collectieve aanpak kan de projectbegeleider ertoe bijdragen dat de energierenovatiewerken efficiënter, vlotter, kwaliteitsvoller en goedkoper kunnen worden uitgevoerd. De aannemer kan vlotter werken, hoeft zich minder te verplaatsen en hoeft ook minder tijd te steken in de opmaak van offertes. Ook op de kostprijs voor de plaatsing van stellingen of de collectieve huur van een afvalcontainer kan heel wat bespaard worden.

Als eigenaar heb je meer zekerheid over een vlotte afhandeling van de renovatiewerken en lagere investeringskosten en meer garantie dat de werken afgestemd zijn op je andere renovatiewensen. Bovendien leer je je buren beter kennen.

 

Nederlands
Gewest: