Sluiten

1. Bestaande woningen

Een bestaande woning is een woning die vóór 1 januari 2006 is aangesloten op het elektriciteitsnet. Als de woning láter werd aangesloten, vallen ook de woningen met een bouwaanvraag van vóór 1 januari 2006 onder de definitie van bestaande woningen.

Om de energieprestaties van onze woningen sterk te verbeteren, hebben de Vlaamse overheid en diverse sectororganisaties uit de bouwwereld de handen in elkaar geslagen en een Renovatiepact gesloten

De uiteindelijke ambitie is dat in 2050 elk huis of elk appartement even energiezuinig is als een energetisch performante nieuwbouwwoning van vandaag of een energielabel A heeft. Wie verstandig is ‘BENOveert’ : renoveert beter, met hogere ambities op het vlak van energieprestaties. En ook grondiger, goed gepland en met deskundig advies, zodat de verschillende renovatiestappen in de meest logische volgorde worden uitgevoerd, en ook latere renovatiestappen haalbaar blijven.

In Vlaanderen krijgt u bij energiebesparende investeringen verschillende premies in de vorm van financiële tegemoetkomingen. De bedragen en de voorwaarden zijn meestal afhankelijk van de aard van de energiebesparende investeringen, maar soms ook van de samenstelling van het gezin en het inkomen of vermogen van de bouwer/verbouwer. Ga vooraf goed alle toekenningvoorwaarden, bedragen en aanvraagprocedures van deze tegemoetkomingen en premies na op de sites van de Vlaamse overheid, van uw gemeente en uw distributienetbeheerder. 

EPC

Een EPC (EnergiePrestatieCertificaat) is verplicht bij verhuur of verkoop van een woning. Dit certificaat geeft je informatie over de energiezuinigheid van jouw (toekomstige) woning. Deze energiezuinigheid wordt uitgedrukt in een energielabel van A+ (heel energiezuinig) tot F (heel energieverslindend) of een score.  De langetermijndoelstelling van de Vlaamse overheid is om tegen 2050 een energie-efficiënt Vlaams woningpark te hebben. Dat betekent een energielabel A of een EPC-score van rond de 100 kWh/m2/jaar.

Naast het energielabel, vind je ook een schatting van de kostprijs van de energetische renovatie(s) die nodig zijn om je woning energiezuinig te maken.

Nederlands
Gewest: