Sluiten

Waait er genoeg frisse wind door úw huis?

In Limburg en West-Vlaanderen onder - zoeken ze of er genoeg frisse wind door úw huis waait: daar gaan ‘luchtconsulenten’ op pad die de luchtkwaliteit in huizen moeten nagaan. Want zonder dat we het weten, vormen theelichtjes en poetssprays een mogelijk gevaar voor onze gezondheid.

«Let maar niet op de geur: ik heb net bloemkolen gestoomd», zegt Marijke Vandenberghe, terwijl ze vrijwilligster Mia Verhaeghe door de living van hun huis in het West-Vlaamse Pittem loodst. «Nochtans stond de dampkap aan, hoor.» Niet dat Mia op zoek is naar de schadelijke stoffen die een bloemkool voortbrengt. Zij is hier in het kader van een proefproject van beweging.net (het vroegere ACW), in samenwerking met de Vlaamse overheid, expertisecentrum VIGeZ en Lokaal Gezondheidsoverleg.

Om de luchtkwaliteit in de Vlaamse huizen te verbeteren, volgen 20 Limburgse en 20 WestVlaamse vrijwilligers, net zoals Mia, vanaf zaterdag een opleiding tot luchtconsulent. Niet met het grof geschut van meetapparatuur, maar gewapend met een tablet en 50 interactieve vragen zal elke consulent in tien huizen bronnen van luchtvervuiling opsporen. Want we spenderen maar liefst 85 procent van onze tijd binnenshuis. De vrijwilliger zal gepersonaliseerde adviezen geven en controleert zes maanden later in hoeverre dat advies werd opgevolgd.

Sprays

Schimmels en vocht zijn gekende en zichtbare problemen. Maar vele Vlaamse huizen zitten ook bómvol slechte stoffen die aan het blote oog ontsnappen. «Als je ziet wat er allemaal in een huis vrijkomt: noem het gerust een fabriek», zegt professor toxicologie Benoit Nemery (KULeuven), die advies gaf voor het project.

Bij veel van die stoffen hebben we zelf een deel in de pap te brokken. «Fijn stof komt bijvoorbeeld vrij door te roken, kaarsen of wierookstokjes te branden of houtkachels te gebruiken. Wie een gasfornuis heeft en slecht ventileert, moet oppassen voor de verbrandingsgassen die vrijkomen. Een gasbrander produceert dan weer het dodelijke koolstofmonoxide.»

Daarnaast gebruiken we ook veel onderhoudsproducten zoals boenwas, verf en vooral poetsproducten in de vorm van vernevelingssprays. «Sprays voor bijvoorbeeld ruiten, badkamers of ovens leiden mogelijk tot een hoge concentratie van prikkelende en agressieve stoffen. Na het spuiten blijft dat in de lucht hangen. Die stoffen dringen niet alleen binnen in de hoekjes van je oven, maar óók in die van je ademhalingsstelsel. Hetzelfde met pesticiden tegen muggen of mieren.» 

Niet alleen gebruiken we méér vernevelingssprays dan vroeger, onze huizen zijn nu ook veel beter geïsoleerd. «Wat we binnen produceren, geraakt dus niet gemakkelijk naar buiten en stapelt zich binnen op», aldus Nemery. «De concentraties aan schadelijke stoffen zijn binnenshuis vaak hoger dan buiten. Zelfs een kaars aansteken, leidt al tot een aanzienlijke stijging.»

Jeuk

Dat kan gezondheidsproblemen voortbrengen: uit onderzoek is gebleken dat het veelvuldig gebruik van sprays het ontstaan van astma bevordert, binnen roken zorgt bij kinderen dan weer voor aanzienlijk meer luchtwegen oorontstekingen en is een be wezen risicofactor voor wiegendood. En schimmels leiden vaak tot allergieën of jeuk. «Door de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren, verkleinen we kwalijke gevolgen voor de volksgezondheid», klinkt het bij be weging.net. «

Zo verhoogt onmiddellijk de levenskwaliteit voor bewoners én op termijn kan het een besparing in medische kosten betekenen, en ook de economie ten goede komen.» Krijgt het proefproject een positieve evaluatie, kan het uit - gerold worden naar andere Vlaamse regio’s. (CMA/DMH/SVR)

 

Bron: Het Laatste Nieuws 09-03-2017