Sluiten

FAQ (veel gestelde vragen)

Meest voorkomende vragen

 • Heb ik voor mijn werken echt een architect nodig?

  Neen. De basisregel is dat je een architect moet inschakelen als de werken vergunningsplichtig zijn. Sommige werken mogen dus worden uitgevoerd zonder bijstand van een architect, afhankelijk van het gewest waarin het te bouwen of te verbouwen goed gelegen is.

 • Wat dekt de brandverzekering?

  Deze verzekering dekt het brandrisico maar vergoedt eveneens bij waterschade, een probleem met de elektriciteit, natuurramp, storm, hagel, blikseminslag, glasbreuk, vandalisme enz. Een brandverzekering is niet verplicht, maar sterk aanbevolen, zowel voor de eigenaar als voor de huurder.

 • Heb ik nog recht op een premie om mijn dak te isoleren?

  Ja, maar het bedrag verschilt in de drie gewesten van het land en in de verschillende gemeenten, die soms extra premies toekennen. Raadpleeg onze premierubriek om er meer over te weten te komen en kies uw gewest.

 • Bestaan er gemeentelijke premies?

  Ja, sommige gemeenten kennen extra premies toe. Bekijk de lijst met die premies in Vlaanderen en in Brussel. Voor Wallonië neemt u rechtstreeks contact op met uw gemeente.

 • Wat is het verschil tussen een fiscaal voordeel en een premie?

  Een fiscaal voordeel kan een aftrekbare kost zijn (hypotheekrente), een belastingvermindering (dakisolatie) of een belastingkrediet. Het wordt toegekend door de belastingadministratie na een uitgave. Een premie is, op het gebied van de bouw, een som geld die wordt toegekend om investeringen te bevorderen. Zij stemt overeen met een percentage van het bedrag van de werken. Bijvoorbeeld om ramen te vervangen.