Sluiten

10 Gouden tips van Confederatie Bouw

Hoe kies ik een betrouwbare aannemer?

1. NEEM JE TIJD

Neem je tijd om een aannemer te zoeken. Bezoek zijn website, bekijk recent werk of vraag aan bestaande klanten of ze tevreden zijn. Mond-tot-mondreclame werkt vaak zeer goed. De leden van de Confederatie Bouw vind je op deze website (www.buildyourhome.be). Als je met een architect werkt, zal ook hij je zeker kunnen adviseren. 

2. CONTROLEER JE AANNEMER

Je kan een aantal dingen zelf controleren. Ga na of je aannemer geen sociale of fiscale schulden heeft. Dat kan via de portaalwebsite www.checkinhoudingsplicht.be. Bij de aannemers op Build Your Home gebeurt deze controle automatisch. Controleer ook of hij de juiste vakkennis heeft. Dat doe je via de Kruispuntbank voor Ondernemingen. Zoek op hoelang het bedrijf al bestaat en welke opdrachten het heeft uitgevoerd.

3. VRAAG EEN OFFERTE

Een goede vakman zal je altijd een gedetailleerde en technisch onderbouwde offerte bezorgen. Door enkele offertes te vergelijken, kan je een weloverwogen keuze maken. Bestudeer dus grondig de offerte en beslis zeker niet te overhaast.

4. KIES VOOR KWALITEIT

Een scherpe prijs zegt niet alles. Neem zeker ook andere criteria in beschouwing. Aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn… zijn meestal ook niet waar! Vraag een aantal referenties van gelijkaardige werken en ga na of de aannemer in kwestie voldoende aandacht besteedt aan veiligheid. Vakmanschap en veilig werken gaan hand in hand. Wees ook realistisch met uitvoeringstermijnen: een snelle service staat niet noodzakelijk garant voor kwaliteit.

5. VERMIJD ONREDELIJKE VOORSCHOTTEN

Voorschotten zijn zeer gebruikelijk bij bouwprojecten. Vaak moet een aannemer ook op voorhand materiaal aankopen. Een voorschot van 20 à 30% is dus zeker normaal (met uitzondering van de Wet-Breyne of woningbouwwet). Onredelijk hoge voorschotten moet je echter vermijden. Bij grotere projecten betaal je het best naargelang de werken vorderen.

6. VERMIJD CASH

Als je cash gebruikt, eis dan een bewijs van betaling. Vermijd echter grote bedragen. De hoeveelheid contant geld is hoe dan ook begrensd. Is de prijs gelijk aan of hoger dan 3.000 euro, dan mag maximum 3.000 euro cash betaald worden, met uitzondering van de aankoop van een onroerend goed, waarbij helemaal niets contant betaald mag worden. Je riskeert een fikse boete  indien je deze regelgeving niet naleeft. 

7. VRAAG EEN FACTUUR

Als je werken laat uitvoeren en geen factuur vraagt, wordt dit beschouwd als zwartwerk. Voor sommige premies of belastingverminderingen is een factuur trouwens noodzakelijk. Bovendien geeft een factuur een goed overzicht van de verrichte werken.

8. INFORMEER JE OVER DE WET-BREYNE

Controleer bij een nieuwbouwproject of een grondige renovatie of je onder de Wet-Breyne valt. Deze wet beschermt je als bouwheer tegen onrechtmatige bedingen in het contract en tegen het risico van insolvabiliteit van de aannemer. De Confederatie Bouw biedt een typecontract aan dat de belangen van alle partijen verdedigt.

9. WEES KRITISCH TEN OPZICHTE VAN LABELS

Er bestaan verschillende kwaliteitslabels in de bouw. Helaas staan niet al deze labels garant voor dezelfde kwaliteit.

10. ZOEK BIJ CONFLICT NAAR EEN OPLOSSING

Een rechtszaak wil je liever vermijden. Een aannemer kan een eventuele fout zelf nog rechtzetten, wat in de praktijk ook vaak gebeurt. Je kan terecht bij de Verzoeningscommissie Bouw of je kan je aannemer suggereren om het WTCB te contacteren voor onafhankelijk technisch advies.