Sluiten

Je cv-ketel onderhouden? Zo vermijd je charlatans.

In Vlaanderen en Brussel is er een verplichte periodieke controle van cv-ketels. Die controles mogen alleen uitgevoerd worden door erkende professionals. Maar dat belet niet dat er ook “cowboys” actief zijn, technici die haastwerk afleveren, hun klanten torenhoge facturen voorleggen en geen - of een onvolledig - attest voorleggen.

Het consumentenprogramma “De Inspecteur”, op Radio 2, kreeg al veel klachten: van controles die nauwelijks 10 minuten duren tot facturen van meer dan 350 euro. “Dat kan niet”, vindt Techlink, de beroepsvereniging van onder meer installateurs van verwarmingsinstallaties. Directeur Jan Lhoëst (foto): “Die klachten zijn nefast voor installateurs die wel volgens het boekje werken en investeren in de opleiding om als erkend onderhoudstechnicus aan de slag te gaan.”

Onderhoud vergt tijd en volgt duidelijke procedure

Naar aanleiding van die malafide praktijken, biedt Techlink zijn leden een modelonderhoudscontract aan. "Zo kunnen onze leden ook papier het onderscheid maken met oneerlijke concurrenten die de regels aan hun laars lappen. Op het document staat uitgelegd welke stappen een technicus moet overlopen. Dat is handig voor de technicus en transparant voor de consument."

Een betrouwbare technicus zoeken?

Voor een bekwame professional in de buurt zoek je best op Build Your Home. Erkende technici worden overigens gecontroleerd, om te kijken of ze volgens de regels werken. Om de consument te beschermen, pleit Techlink ook voor meer gerichte controles, bij niet-erkende technici.

Heb je een klacht over een niet-erkend technicus, dan kan je dat (voor Vlaanderen) melden via de website van het Departement Omgeving.